Иван Тотев: Ние, пловдивчани, носим духа на Съединението!

"Нашето мото е ЗАЕДНО", заяви кметът на Пловдив

Кметът на Обшина Пловдив инж.Иван Тотев се обърна с поздравителен адрес към своите съграждани по-случай Съединението на България:

"Уважаеми госпожи и господа,
Скъпи съграждани,
Преди 133 години нашите предци повярваха в силите си и с оръжие и смелост обединиха голяма част от духовните и исторически български територии. Те възкресиха националния идеал на един народ, изпълнен със спомени за величие и мечти за нов подем, като присъединиха процъфтяващата Източна Румелия към осакатеното от външни сили Княжество България.
„Ние ще се борим за истинската свобода и независимост на тая страна, която се нарича България ” – тези думи на Захари Стоянов като кипнало вино замайват главите. По-късно той ще напише: „6 септември 1885 година е тоя знаменит ден, когато ние почнахме своето истинско политическо и самостоятелно съществуване”.
Съединението на Княжество България и Източна Румелия е събитие, което не е поставяно под съмнение. Обвито е с ореола на мирна революция, подкрепена от целия народ и това го превръща в траен исторически знак.
Ние, пловдивчани, носим духа на Съединението за поколенията след нас по пътя към достойното европейско бъдеще. Не случайно Пловдив бе избран за първия български град – Европейска столица на културата през 2019 година. Нашето мото е ЗАЕДНО не само защото тук от хилядолетия хората живеят в мир, разбирателство и уважение, но и защото всеки ден продължаваме да изпълваме със смисъл това ЗАЕДНО.
В Деня на Съединението и Празника на Пловдив приемете искрените ми пожелания за здраве и  просперитет, за успехи и щастливи дни.
Честит празник!"
инж.Иван Тотев, кмет на Пловдив