133 години Съединена България

Общество

06-09-2018, 08:25

Снимка:

CC BY-SA 3.0

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Днес е национален празник!

Празнуваме 133 години от Съединението. На този ден през 1885 г. разделените след Освобождението Княжество България и Източна Румелия стават обща държава. Зад акцията стои Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Само 7 години по-рано и след дълга битка, страната се освобождава от Османската империя. Санстефанският мирен договор обаче много скоро след това е преформатиран от Берлинския конгрес, а границите на страната, записани в първоначалния вариант на мира, се превръщат в национален идеал в следващите десетилетия.

С Договора от Берлин Македония се връща в рамките на империята. Тракия и Мизия се разделят.

На 6 септември 1885 година обаче народът отхвърля част от тази несправедливост.

По това време начело на БТРЦК е Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане с благословията на княз Александър Батенберг.

Самият акт се Съединението става, когато в Пловдив навлизат отрядите на майор Данаил Николаев и Продан Тишков (когото историята помни като Чардафон Велики).

Областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич е задържан, а д-р Георги Странски застава начело на временно правителство и обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Александър Батенберг с манифест утвърждава Съединението.  Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"