133 години от Съединението на България честваха в Благоевград

Положиха се венци и цветя пред паметника на Македоно-Одринското опълчение

С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ритуалът се състоя пред паметника на Македоно-Одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“ в областния център.

Пред паметника глава сведе първо  заместник-кметът по строителство и сигурност инж.Емилия Тунева.  Почит отдадоха още и  Даниела Савеклиева - депутат от 44-то Народно събрание, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС Радослав Тасков, общински съветници, представители на културни институти, представители на политически партии, общественици, граждани.

По случай националния празник- Съединението на България, Биг Бенд Благоевград изсвириха химна на България, както и други български песни.  Исторически факти от делото на дедите ни и борбата за Съединението припомниха ученици  от Природо-математическата гимназия „Сергей П.Корольов“. 

На днешната дата - 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях.

На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.