Училищата вече могат да се откажат от хартиените дневници и бележници

Животът

07-09-2018, 12:59

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Родителите, които нямат компютърна грамотност могат да получават на хартия справка веднъж месечно

Хартиените дневници и бележници са на път да отидат в историята. От тази учебна година училищата могат да се откажат от тях и да отбелязват оценки, отсъствия и забележки само в електронна система.

За първи път тази есен Екатерина Минкова ще разчита само на електронните дневници - и като учител, и като родител. В профила на детето се виждат оценките, отсъствията, забележките и контролните по всички предмети. Като майка на Михаил и като начален учител намира, че електронните учебници улесняват комуникацията между родители и учители - всяка промяна в профила на детето се вижда от родителите в реално време, предава БиТВ.

„Знаете, че бележниците доста често се крият, правят се други и се показват тези с отличните оценки. Децата също няма да се притесняват, че ще ги изгубят, а и ще се стараят да са по-добри ученици”, посочи тя.

В 119-о училище електронните дневници са се използвали паралелно с хартиените две години. Ръководството не се притеснява от евентуални хакерски атаки. Директорът Диян Стаматов посочи, че вероятно ще има опити, но няма проблем, който да не бъде преодолян. „В никакъв случай обаче това не може да спре развитието в тази посока, защото и хартиените дневници в края на срока много често бяха крадени и след това бяха преписвани изцяло.”

Родителите, които нямат компютърна грамотност могат да получават на хартия справка веднъж месечно.

Все още няма обобщена справка в министерството на образованието колко училища в страната изваждат от употреба хартиените дневници и бележници. Но по неофициални данни досега, те са около 50.