Иран, Русия и Турция решават съдбата на Идлиб

Свят

07-09-2018, 14:13

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Въздушните удари срещу бунтовниците са подновени

Въздушните удари срещу последния бастион на бунтовниците в Сирия – провинция Идлиб- са подновени. Това съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс. Според неправителствената организация ударите са дело на руската авиация.

Междувременно днес в Техеран се събират турският президент Реджеп Ердоган, руският държавен глава Владимир Путин и президентът на Иран Хасан Рохани, които трябва да решат каква ще е съдбата на сирийската провинция.

Сирийската армия, подкрепяна от Русия, преди дни започна бомбардирането на позиции в Идлиб, а международни организации  предупредиха, че офанзивата срещу провинцията ще е може би последната и изключително тежка битка срещу бунтовниците. ООН предупреди, че е възможно нова хуманитарна криза, която ще засегне около 3 млн. души.

САЩ са категорични, че има достатъчно доказателства, че режимът на Башар Асад се готви и при тази атака да използва химическо оръжие. Вашингтон и Париж вече предупредиха, че ако това се случи, ще ударят Сирия.

Очаква се и битката за Идлиб да доведе до нова бежанска криза. Турция, която подкрепя част от бунтовниците, засили военното си присъствие в региона. Има данни и че САЩ подсилват позициите си.