Спират строежа в „Овча купел“, който погълна кола

Общество

07-09-2018, 15:32

Снимка:

БЛИЦ

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Йорданка Фандъкова сезира Софийската градска прокуратура заради аварията, която е допусната от фирмата строител

Спира се строежът в кв. „Овча купел“, където тази сутрин автомобил бе погълнат от свлачище. Това става ясно от публикация на кмета на столицата Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

„Спира се строителството на обекта в кв. 104-Б в район „Овча купел“, където рано тази сутрин пропадна неукрепен строителен изкоп. Заповедта за спирането се издава от ДНСК заради допуснатото съществено отклонение от одобрените строителни книжа от фирмата „С. А. Г. Груп“ ЕООД. На място са извикани проектанта по част „Конструктивна“ и надзорната фирма на обекта, на които е разпоредено да представят техническо решение за укрепване и засипване на пропадналия изкоп“, съобщи Фандъкова.

Кметът сезира и Софийската градска прокуратура заради аварията, която е допусната от фирмата строител.

Тази сутрин собственикът на автомобила, който е бил паркиран до строежа, забелязал, че колата започнала да пропада. Докато търсел охраната на обекта, цялата кола била погълната от свлачище. Строежът, където става инцидентът, е в близост и до жилищен блок. Хората разказват, че са чули силен тътен сутринта и че са притеснени от случилото се.

 

Главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков е сезирал за случая Камарата на строителите в България. Ще бъдат инициирани законодателни промени, които да дадат право за санкциониране на строителни фирми, които допускат нарушаване на мерките за безопасност в строителството.

„По-рано тази седмица Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община стартира процедурата по изработване на задание за цялостен подробен устройствен план на ж.к. „Овча купел-1“. С плана ще се обособят урегулирани поземлени имоти за съществуващите жилищни блокове, необходимите терени за локални градини, ще се оптимизира мрежата от улични паркинги, като се проектират и велоалеи. Процедурата по изработване на ПУП на ж.к. „Овча купел-1“ е по инициатива на кмета на район „Овча купел“ г-жа Христина Семерджиева и на база вече влязлата в сила кадастрална карта за района, както и засиления инвестиционен интерес породен от строителството на третия лъч на метрото. Изработеният проект на задание за ПУП ще се представи на гражданите на района за обществено обсъждане", припомня още Фандъкова.