Кога панелките стават опасни?

Животът

09-09-2018, 13:34

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В цялата страна има около 20 000 панелки, изградени още по времето на социализма

Панелното строителство е дом за близо 2 милиона българи. В цялата страна има около 20 000 панелки, изградени още по времето на социализма. Падащи мазилки, пукнатини в конструкциите и рушащи се козирки са само част от проблемите, които се появяват в тези постройки.

Десетки инциденти и един проблем - панели падат навсякъде. Милиона и половина българи живеят в над 700 000 панелни жилища. Те са разположени в 20 000 сгради в цялата страна. Някои от най-старите панелки имат нужда от спешни ремонти заради падащи мазилки и пукнатини в самите конструкции на панелите. Над 95% от жилищата обаче са в частни ръце и именно собствениците трябва да се погрижат за укрепването на конструкциите в блоковете, в които живеят, предава Нова Телевизия.

Изградени по времето на социализма, панелните жилища вече са навършили 50-60 години. По-новите са на около 20 години. Спорен се оказва въпросът дали имат "срок на годност" и кога стават опасни.

Годината е 1998-а. Тогава панели на блок 208 в столичния квартал „Надежда” започват да се цепят и местят. Така се образува огромна дупка. Две години по-късно обитатели на входа са евакуирани. 20 години по-късно те продължават да живеят в страх. От години сградата се е превърнала в свърталище на бездомници и наркомани, които допълнително са я изтърбушили и тя до днес е необитаема. Хората от разцепения блок все още чакат кога едната половина ще бъде срината със земята. Заповед за събаряне отдавна е издадена, но процедурата се бави.

След рестарта на националната програма за саниране през миналата година се оказва, че най-малко сгради са обновени в София – едва пет, а най-много в Благоевград – 93. При лоша поддръжка обаче дори по-новите сгради и тераси са опасни, а потенциална жертва може да е всеки.

За всеки блок трябва да се изготви технически паспорт, който да посочи какви мерки да се предприемат, за да може жилището ни да „живее” възможно най-дълго. Така и инцидентите с пострадали хора да станат все по-малко.