Ще се върне ли пушенето в заведенията

Животът

09-09-2018, 14:08

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експерт: Да се дефинира кое е открито и закрито място за тютюнопушене

Бизнесът вижда в промяната приходи за държавата, а гражданският сектор подозира лобистки интерес

Заведенията да плащат такса, ако в тях се дими, предложиха от бранша, след като през седмицата депутатите отхвърлиха предложенията на патриотите за либерализация и така пълната забрана остана в сила.

Идеята е във всяко заведение, в което има тютюнев дим да плаща такса "разрешено пушене". Вноската пък трябва да е годишна и да се определя спрямо площта на заведението като парите да отиват в специален държавен фонд, предава БиТВ.

Тези заведения ще бъдат обозначени и със специални стикери, от които клиентите да знаят, че в тях е разрешено пушенето.

Самите пушачи са разделени в оценките си за предложението – според някои е по-добре да не стоят навън през зимата, докато други вече са свикнали с пълната забрана.

Все още не е ясно какъв размер на таксата ще бъде предложена, но тя може да се определя на квадратен метър, предлагат от Българската асоциация на заведенията. „Това ще донесе милиони приходи в бюджета, които ще могат да се ползват за социални помощи, за здравното министерство”, убеден е председателят на организацията Ричард Алибегов.

От "България без дим" са твърдо против – по данни на сдружението, с пълната забрана на цигарите пушачите са намалели с 30 процента. Подозират, че зад предложението стои тютюневата индустрия.

От министерството отказаха да коментират идеята на заведенията. Планират даже затягане на режима - например, затваряне на кръчма, в които се пуши и по-високи глоби за нарушители. Сега те са до 1500 лева за заведение и 500 лева за пушач.

От началото на година са глобени малко над 1100 обекта, а актове са получили стотина души.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен