АУБ отбелязва 20 години на първото общежитие в своя кампус

В кампуса живеят и се обучават близо 1 000 студенти от 43 държави

Днес Американският университет в България (АУБ) ще отбележи двадесетата годишнина на първото общежитие в своя кампус. Честването е планирано за 19:30 ч. в двора на „Скаптопара I“. На годишнината приветствия ще поднесат президентът на АУБ д-р Стивън Съливан и специалният посланик на университета президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017).

АУБ е първата институция в България, предлагаща американски тип настаняване на своите студенти.
Общежитието „Скаптопара I” (Скаптопара е антично селище на територията на днешния Благоевград) има 151 студентски стаи. То разполага с 2 зали за аеробика, зала за бокс, компютърна зала, многофункционална зала, музикална стая, стая с пиано и офиси.
Строителството на първото общежитие на АУБ започва през 1997 г., като първите две крила са изградени от строителен консорциум на АУБ, включващ „Ирис Интернешънел“ ООД, „Универсал строй консулт“ ООД, „Монолитстрой – Чорбаджийски“, „Байкушев“ ООД и ЕТ „Николай Галчев“. Двете крила са завършени през 1998 г. Третото крило е строено на по-късен етап и е завършено през 2001 г. от строителен консорциум на АУБ, включващ „Ирис Интернешънъл“ АД, „Универсал строй консулт“ ООД, „Монолитстрой – Чорбаджийски“, „Байкушев“ ООД, „Галчев инженеринг Груп“ АД.
 Всяко едно от общежитията се отличава със свой собствен дух и общност и поднася уникално изживяване на младите хора. Едно от изискванията за студенти, обучаващи се в бакалавърските програми на АУБ, е да живеят в кампуса, и е и част от мисията на университета. Общежитията осигуряват среда без тютюнев дим, с достъп за хора с увреждания и са финансирани от USAID/ASHA.
В кампуса „Скаптопара“ в Благоевград живеят и се обучават близо 1 000 студенти от 43 държави. В него са разположени 3 модерни общежития; академичен център „Балкански“, който включва класни стаи, компютърни зали и офиси; библиотека „Паница“, която е една от най-големите англоезични библиотеки в Югоизточна Европа; както и студентски център „Америка за България“.