Криза в столичните детски градини!

Животът

10-09-2018, 11:21

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Недоволни от системата за разпределение организират протест пред сградата на СО

Много братчета и сестричета продължават да бъдат разделяни по детските градини, докато неправителствени организации непрекъснато сигнализират за хиляди деца нерегламентирано приемани в забавачките. Комитетът за качествена образователна система организира протест пред вратите на сградата на Столичната община в 10:30 часа. В социалните мрежи заявиха, че ще присъстват над 200 човека.

"Според информационната система на СО 2000 са децата, които чакат за преместване в детски градини. Строят се детски градини, но те са недостатъчни. Има нужда от драстично строителство. Също така липсва адекватен контрол на Дирекция образование. Искаме оставката на директора на Дирекцията. Този проблем е от 10 години", отбеляза пред България он еър Васил Николов от Комитета за качествена образователна система.

Според зам.-кмета на София Тодор Чобанов исканията за оставки са политически. По негови думи СО прави всичко възможно този проблем да се реши. "Право на всички родители е да искат преместване на децата им в друга детска градина. Има недостиг на места в яслената възраст. Столичната община строи детски градини. За последните 10 години се построиха много сгради. Никога преди в историята не е строено чак толкова. Мобилизацията по решаване на проблема е максимална", посочи той.

Изказването на Чобанов за оставките коментира и още един от организаторите на протеста. Според Антонина Кенова, присъстваща на демонстрацията като родител, Комитетът никога не е бил политически обвързан. "За нас е важно човекът, който управлява, да си върши работата и да не ни приема за враг", изтъкна тя.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен