Предлагат такса "Разрешено пушене" в заведенията

Животът

10-09-2018, 11:45

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Според бизнеса това ще донесе приходи за държавата, от "България без дим" обаче заподозряха лобистки интереси

Бизнесът предложи такса "Разрешено пушене". Идеята е лансирана от Асоциацията на заведенията, които предложиха всеки собственик, позволил тютюнев дим в кафенето, бара или клуба си да си плаща за това.

"Има много голям процент хора, които искат да пушат в заведенията. Тези, които са платили такса, ще могат да имат и обособена зала за непушачи. Тоталната забрана обаче не работи", коментира в студиото на България он еър председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Самите пушачи са разделени в оценките си за предложението – според някои е по-добре да не стоят навън през зимата, докато други вече са свикнали с пълната забрана. "Това ще донесе милиони приходи в бюджета, които ще могат да се ползват за социални помощи, за здравното министерство", подчерта Ричард Алибегов.

От "България без дим" обаче са твърдо против. По данни на сдружението, с пълната забрана на цигарите пушачите са намалели с 30%. И подозират, че зад предложението стои тютюневата индустрия.

"Идеята да има тотална забрана за тютюнопушене има за цел да защити както посетителите, така и персонала на заведенията. Идеята на бизнеса отваря врати, които връщат нещата назад във времето", посочи председателят на коалиция "Живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова.

Тя отбеляза, че подобни промени биха поставили самите ресторантьори в неизгодна позиция, тъй като заведенията помежду си ще бъдат дисбалансирани.