БАН позволи частично отделяне на НИМХ

Общество

10-09-2018, 13:34

Снимка:

България утре

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Оперативната дейност на Института се изважда, научната остава в БАН

Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) позволи на работещите в НИМХ частично да се отделят. Оперативната дейност на Института се изважда, а научната остава в БАН, съобщава БНР.

"Казваме частично, тъй като знаете, че бяха декларирани 94 процента подкрепа за това. Има някакви хора - учени, служители, които не желаем да ги пренебрегнем. Станциите и имотите, те ще бъдат, разбира се, предоставени за ползване най-вероятно на НИМХ-а, но е немислимо да се мисли, че те ще останат в Академията, при положение че оперативната дейност се нуждае от тези станции и имоти", коментира председателят на събранието проф. Евелина Славчева.

„Ние няма как да функционираме без инфраструктурата, която е създавана, това са пунктовете. Както виждате, няма нито срокове, нито нищо.“ Така освободеният преди дни от Общото събрание на БАН директор на Института по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов коментира решението на Събранието. Той го определи като „неработещо“.

„Според мен, в крайна сметка, наистина правителството трябва да вземе някакво решение, защото в следващите дни Институтът ще спре да работи и ще започне един пълен разпад на структурите му“, допълни Брънзов.