Навършват се 17 години от терористичните атаки в САЩ

Свят

11-09-2018, 07:51

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Доналд Тръмп ще участва във възпоменателна церемония в Пенсилвания

Навършват се 17 години от терористичните нападение в САЩ. Близо 3000 души загинаха на 11 септември 2001 г., след като похитители отвлякоха четири пътнически самолета. Това са най-масовите и жестоки терористични атентати в световната история, отнели живота на толкова хора. 411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загинаха, докато се опитваха да спасят хората и да ограничат пожарите.

Два от самолетите се разбиха в двете сгради на кулите-близнаци в Ню Йорк, третият – в сградата на Пентагона, а четвъртият в Пенсилвания.

Отговорност пое талибанската групировка "Ал Кайда". Вашингтон започна военна офанзива в Афганистан и Ирак. През следващите 10 години най-издирваният човек е лидерът на талибанита Осама Бин Ладен. Едва десетилетие след нападението срещу двете кули Бин Ладен е ликвидиран.

Днес американският президент Доналд Тръмп, придружен от първата дама Мелания Тръмп, ще отбележат годишнината от терористичните нападения с участие във възпоменателна церемония на мемориал в Шанксвил, Пенсилвания.

Очакват се церемонии във всички американски щати, с които ще бъде отбелязана датата и почетена паметта на жертвите.