С късометражно кино започва фестивалната програма на „Виа Понтика”

В 20 часа днес в Каменна зала в Двореца започва прожекция на филми от CILEKT PRIZE 2018

С прожекция на студентско късометражно кино стартира програмата на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” в Балчик.

В 20 часа днес в Каменна зала в Двореца започва прожекция на филми от тринадесетия конкурс за наградата CILEKT PRIZE 2018. В компилацията THE CILECT PRIZE 2018 са включени общо 268 филма - 120 игрални, 91 документални и 57 анимационни филма.

Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има възможност да участва с по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.

Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории.

Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г.

THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата - пълноправни членове на СИЛЕКТ.

THE CILECT PRIZE е основана през 2005 г. Наградата на СИЛЕКТ се появява в резултат на дългогодишните изследвания на световните студентски фестивални активности и след задълбочено проучване на евентуалното значение на подобна конкуренция между всички училища - членове на СИЛЕКТ.

Тази вечер зрителите в Каменна зала могат да видят филми – продукция на студенти от Холандия, САЩ, Швейцария, Израел и Чехия. Входът е свободен.

Програмата на феста за 12 септември предвижда две събития. В 10.30 часа в читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик ще започне семейният спектакъл за малки и големи „Таласъмът Тропалан”.

На сцената ще излязат третокурсници от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от класа на доц. Майя Енчева - Гергана Либова, Дияна Георгиева, Йоана Рачева, Александър Станковски, Атанас Димитров, Валентин Митев, Георги Димов и Димитър Пишев.

 В 17 часа в Художествената галерия в Белия град ще бъде открита изложба живопис на студенти от Македония, Черна гора, Румъния и България.

Авторите: Андреа Стефан, Анастасия Калиновичи – UNArte, Букурещ

Анастасия Петрова, Лина Дамян - Факултет за изобразителни изкуства, Университет “Св. св. Кирил и Методий”, Скопие

Тодор Йованович, Никола Павличевич – Факултет за изобразителни изкуства Цетине, Университет на Черна гора 

Ана Костова, Йордан Велков – Национална художествена академия, София.

Студентите по изобразителни изкуства представят свои творби – резултат от живописните им търсения в областта на различните живописни техники в комбинации с други изобразителни методи. Някои от тях са тясно свързани с образователния процес и са от добрите примери за свободна интерпретация на учебни задачи. Други са плод на свободното творческо въображение и изразяват личните предпочитания на авторите към различни аспекти на действителността, превъплътени в пейзаж, натюрморт, фигуративност, абстракция.