Майки протестираха пред общината заради детските градини (Обзор)

Животът

11-09-2018, 12:08

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Майки протестират пред Столичната община

На протеста пред общината бяха дошли много майки, чиито деца не са приети в ясла

Майки протестираха пред общината в София заради недостига на места в яслите и детските градини. По данни на организаторите от инициативния комитет „За качествена и иновативна образователна система“, неприетите деца са тази година са повече от 8000. От общината обясниха, че в тази бройка влизат и деца чакащи за преместване и затова тя е неточна. на признаха, че има сериозен недостиг на места и затова усилено се строят нови сгради, предава БНТ.

На протеста пред общината бяха дошли много майки, чиито деца не са приети в ясла.

Общият им брой в София за тази година е около 5000. Така, освен че майките не могат да започнат работа, не получават и допълнителна точка, че детето е посещавало ясла. Често тя е от решаващо значение за приема в детска градина.

Единственото решение на проблема е строителството на нови сгради, обясниха от общината. От началото на годината са пуснати 3 нови детски градини, а други 2 ще бъдат завършени до декември, тогава ще започне и строителството на още 5.

"Много е важно да подкрепим активните родители, единственият начин е през строителство и това го правим", коментира Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС.

Свободни места в момента има 2903 в градинските групи.

Наистина в детските градини дори има и свободни места, но те са неравномерно разпределени. Така стотици родители всяка сутрин водят децата си в съседни квартали, защото не са приети в градината пред блока.

Очаква се работната група между общината, министерството на образованието и родителите от инициативния комитет, да направи пълен анализ на районите с недостиг.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"