Кметът участва в подписването на Манифест "Заедно срещу езика на омразата"

В инициативата се включиха дипломатически мисии в България, представителите на Националния съвет за религиозните общности в България

София от хилядолетия е символ на толерантността и затова е съвсем естествено подписването на днешния Манифест в Музея за история на София. Той е израз на обединение срещу речта на омразата и нетолерантността. Езикът е силно оръжие. С него подкрепяме и защитаваме. С почитта към исторически събития, които са пример за обединение и битка в името на доброто, запазваме традициите на толерантността. Защото доброто се познава на дело, не само на думи. Това каза в приветствието си кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в подписването на Манифеста заедно със зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и председателя на организацията на евреите "Шалом" д-р Александър Шалом, предават от пресслужбата на общината.

В инициативата се включиха дипломатически мисии в България, представителите на Националния съвет за религиозните общности в България.

В думите си кметът Фандъкова каза също: "През 311 г. в тогавашна Сердика император Галерий издава Едиктът на толерантността. Сердикийският едикт слага край на гоненията срещу християните и дава правото на свободно изповядване на всички религии. В своята вековна история София е град, в който съжителстват представители на различни вероизповедания. В историческия център на София днес съжителстват на метри един от друг храмовете на големи религии: православeн храм, протестантска църква, джамия, синагога и котолически храм. Почти завърши изграждането и на арменската апостолическа църква, която подкрепяме през последните години. Мирното съжителство и взаимно зачитане са знак за духа на София, който трябва да пазим."

"Вярвам, че всеки, който се занимава с обществена работа, има отговорност към запазването на нравствените устои на нацията", каза също Фандъкова.

"Столичната община чрез свои програми подкрепя редица инициативи. През последните години заедно с неправителствени организации и дипломатически представителства реализираме инициативата "Да изчистим омразата", в която се включиха младежи от различни етнически общности, за почистването на знаци и надписи на омразата на публични места в града. Други инициативи, които провеждаме, са "Спорт за толерантност", маратонът "Толерън", подкрепяме проекти за превенция срещу агресията и насилието", заключи тя.