Лазар Пенев остана извън полуфиналите на световното в Пловдив

Трети световен рекорд падна на гребния канал

Българинът Лазар Пенев остана извън топ 12 на световното първенство по гребане за мъже и жени, което се провежда в Пловдив. Най-младият състезател в дисциплината скиф лека категория на шампионата (роден е на 18 август 1999 г.) не успя да се пребори с по-опитните си съперници в репешажа и в четвъртък (13-ти септември) ще гребе за разпределение на местата след 13-о. Българинът финишира 4-и в репешажа си с време 7:21,42 мин. За да продължи напред, Пенев трябваше да се класира на едно от първите две места.  Победител стана британецът Самуел Мотрам (6:54,64 мин.). Той и мексиканецът Алекс Лопес Гарсия (6:58,46 мин.) продължават напред в битката за големия финал и медалите.

И третият състезателен ден на гребния канал в Пловдив не мина, без да бъде подобрен световен рекорд. Той бе дело на австралиеца Ерик Хори, който спечели серията си на скиф при гребците с увреждания с време 9:25,11 мин. Предишното върхово постижение също бе негово – 9:39,48 мин. от 2017 г. Така във всеки един от първите 3 дни на шампионата бе подобрено по едно върхово постижение, макар състезанията още да не са навлезли в решителната фаза.

12-ти септември ще бъде много напрегнат ден за българското гребане. На старт ще застанат двете ни лодки – двойката ни скул Кристиан Василев и Борис Йотов, както и двойката без кърмчия - Рангел Кацарски и Станимир Халаджов. Първите ще гребат в репешажите за място на полуфиналите, а гонката им ще е от 15:58 часа българско време. Напред продължават само първите два дуета.

Четвъртфиналната серия на Кацарски и Халаджов пък е малко след тях – в 16:22 часа, като българите ще трябва да се наредят сред първите три дуета ако искат да останат в играта за медалите. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"