700 сигнала за насилие над деца подадени през 2017 г.

Животът

12-09-2018, 14:09

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Последиците от тормоза вкъщи могат да бъдат пагубни за психиката на най-малките

Близо 700 сигнала за насилие над деца в семейството са получени през миналата година на Националната телефонна линия за деца. Изследвания на експерти показват, че последиците от насилието са много сериозни и влияят негативно на развитието на децата.

„Родителите понякога прибрягват до агресия над децата си, защото не знаят какво друго да направят. Те си мислят, че така ще възпитат покорни деца”, коментира в ефира на Нова Телевизия представителят от Национална мрежа за децата Дани Колева. Според нея част от децата, станали жертви на насилие, са склонни към употреба на наркотици, самоубийства и изпадане в депресия.

Според психолога Младен Вадимиров агресията не регулира взаимоотношенията между родителите и детето. „Насилие е не само, когато набием детето. Насилие е и когато не му обръщаме внимание, когато го спираме да се занимава с това, което иска. Това също може да има тежки последици върху личността му”, допълни психологът.

Актьорът Ивайло Захариев пък сподели, че трябва да обясним на децата да не отвръщат на агресията с агресия, било то в училище, или на площадката и вместо това - да потърсят помощ от възрастен.