Гласуват оставките на Московски, Нанков и Валентин Радев

Избират новите министри

Парламентът гласува оставките на тримата министри, които се оттеглят след трагедията край Своге. Тръгват си министърът на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев.

Освобождаването им беше одобрено от коалиционния съвет.

Със същото решение, с които ще си тръгнат тримата, трябва да бъдат утвърдеени и техните заместници.

Според предложението на управляващата коалиция МВР-министър става досегашният главен секретар на ведомството Младен Маринов.

Завършил е Академията на МВР през 1991 г. През 1997 г. получава магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност – МВР. През 2005 г. се дипломира по специалност право в Юридическия Факултет при УНСС. В системата на МВР работи от 27 години – от 1991 г. През 1997 е назначен на офицерска длъжност в отдел „Охранителна полиция“ при Столична дирекция на вътрешните работи, а от юни 2013 г. заема длъжността заместник-директор на СДВР. От май 2017 г. е главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Транспорта поема сегашният зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

Той е завършил висшето си образование в Лондонския университетски колеж, Великобритания. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании. Става зам.-министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. През 2017 е назначен за зам.-министър на икономиката.

Министър на регионалното развитие става депутатката инж. Петя Аврамова.

Тя е народен представител от 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Член на постояната комисия по енергетика и зам.-председател на Комисията по регионална политика.  Председател на Общински съвет Враца (2011-2013 г.) и заместник-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология на преди това.