Остават два дни до Празника на плодородието Шабла 2018

На 15 септември 2018 г. от 15:00 часа в Градския парк

Празникът на плодородието се организира за шеста поредна година и цели приемственост в положената традиция да показваме даровете на природата и грижовността на стопаните. Основание за това ни дава Решение на Общинския съвет, което определи датата 14 септември за ежегоден празник на община Шабла. Този ден е свързан и с народните поверия, отбелязва се като „Кръстовден“ и бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера. Ежегодно празникът се организира в първия неработен ден след „Кръстовден“.
По вече утвърдената традиция и тази година ще дадем възможност на всички местни и гостуващи ни производители да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма.
Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.
Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти.
В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвените ястия от Ути и от гостуващ майстор-кулинар от Република Полша.

ПРОГРАМА

09:00 часа – 15:00 часа       Изложба-базар на гълъби, кокошки и други декоративни птици

13:00 часа – 16:00 часа       Кулинарно шоу на Ути Бъчваров. Десетки килограма свинско месо и зеленчуци ще поеме вълшебния тиган на известния кулинар Ути Бъчваров.

13:00 часа – 16:00 часа       Кметът може И да готви“ – кулинарно шоус участието на кмета на община Шабла и кмета на община Терешин /Р. Полша/.

14:00 часа – 15:00 часа       Подготовка и подреждане на щандовете.

14:45 часа – 15:00 часа       Изпълнение на Духов оркестър при НЧ „Зора1894“ – гр. Шабла

15:00 часа – 15:10 часа       Благословение на празника от отец Павел

15:10 часа – 15:20 часа       „Зеленчуци, който не яде….“ – представят децата от ДГ „Дора Габе“ – гр. Шабла

15:30 часа16:30 часа       Преглед и оценка на щандовете от специално жури, водено

                                               от Ути Бъчваров.

                                               Награждаване на победителитеот обявените конкурси.

15:20 часа – 17:30 часа       Изпълнения на фолклорни групи и танцови състави от област Добрич.

17:30 часа                             Концерт на фолклорен оркестър „Канарите“ с ръководител Атанас Стоев.