Спазват ли се правилата за безопасност на пътя?

Животът

13-09-2018, 11:46

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В момента се изработва нов Закон за движение по пътищата

Неправоспособните водачи у нас са около 10-15 хиляди на година. Това каза за „Фокус“ експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ комисар Алекси Стратиев във връзка с трагичния инцидент от Варна, при който водач без свидетелство за управление на МПС причини смъртта на велосипедист.

По думите му проблемът с неправоспособните водачи остава изключително сериозен, съизмерим с този с водачите, употребили наркотични вещества. Оказва се обаче най-уязвимата група на пътя- пешеходци и велосипедисти също не са запознати с правилата за движение. „Не мисля, че ги знаят, още по-малко да ги спазват. Понеже говорим за най-уязвимите участници в движението, броят на пешеходците загинали през годините варира между 150-200 годишно загинали, а велосипедистите са около 20 до 30 загинали, но това са сериозни цифри, които подсказват, че особено пешеходците не знаят правилата за движение и не ги спазват. За съжаление велосипедистите нямат територия, в която да могат да управляват велосипеди отделно от останалото движение – става дума за велоалеи, които се изграждат например в София“ коментира комисар Алекси Стратиев.

Той каза още, че отнемане свидетелството за управление и високите санкции се оказват неефективни. Добра стъпка обаче е идеята за повече обучителни часове за кандидат-шофьорите, добави той.