Положителен ли е краят на лятното и зимното часово време?

Животът

13-09-2018, 12:59

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК иска смяната на времето да отпадне

Новината е повече от чудесна - както за здравето на хората, така и за бизнеса

В речта си пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща смяната на времето да бъде премахната, а всяка държава членка да реши сама кое часово време да приеме. По думите му в бъдеще стрелките на часовниците няма да се сменят два пъти в годината.

Доц. Кирил Карамфилов е категоричен с отговора на този въпрос: "Смяната на стрелките води до много вреди върху здравето на хората. Увеличават се и рисковете за получаване на инфаркт на миокарда. Смяната влияе и върху кръвното налягане и съня".

Според него стресът от смяната на работното време може да не се усеща от хората, но той съществува и се отразява силно върху нервната система.

"Някои хора имат по-трудна адаптация и именно затова е безсмислена тази смяна на времето. Всички изследвания казват, че промените на стрелките се отразяват неблагоприятно върху човешкия организъм. Няма значение дали ще запазим лятното или зимното часово време. Това е една добра вест за здравословния начин на живот", смята докторът в ефира на България он еър.

По думите на Ани Алашка от Българската стопанска камера новината е добра и за бизнеса, но тя се съмнява, че промяната ще стане толкова бързо с оглед на бавните процедури в европейските институции.

"В икономически план ще се преодолеят много негативи, които до момента съществуват, благодарение на смяната на стрелките. Имаме загуби от некачествена продукция, трудов травматизъм, пътна безопасност. Икономическите вреди от смяната на времето са несъизмерими - енергийните ползи пък са нищожни и недоказани", подчерта Алашка.