Българските власти хванаха издирван и въоръжен терорист

Крими

13-09-2018, 13:47

Снимка:

Прокуратура на Р България

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Опитал да премине границата с Турция, пътувал към Сирия

Българските власти са заловили издирван и въоръжен швейцарски гражданин. Опасният беглец от закона е спипан на 11 септември при опит да премине границата с Турция. Крайната му цел била Сирия.

Акцията е проведена от ГД „Гранична полиция“, ДАНС и Специализираната прокуратура. Мъжът и автомобилът, с който е пътувал, са били обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система, с информацията, че лицето е въоръжено.

След като е заловен, автомобилът му е претърсен. В джипа са открити три пушки /две автоматични карабини и една гладкоцевна ловна пушка/, пистолет „Зиг Зауер“, около 400 бр. патрони за тях, както и множество хладни оръжия -24 ножа и др.

В личните вещи на швейцарския гражданин е намерена и карта с отбелязвания на маршрута му, с крайна цел гр. Идлиб. Според първоначалните му обяснения, задържаният искал да окаже помощ на цивилни граждани в Сирия.

Предоставена е и информация, че неговият баща е сигнализирал полицията, че синът му е изчезнал заедно с автомобила, като от жилището им липсват огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Вчера на швейцарския гражданин са повдигнати от Специализираната прокуратура обвинения за тероризъм и контрабанда на оръжия през държавната граница, като с постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа.

На 14.09.2018 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за задържане под стража.