София се превръща в световна столица на импровизационния театър

София Лайф

13-09-2018, 16:13

Снимка:

Международен импро фестивал

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Най-големите имена в жанра пристигат у нас за Третия международен импро фестивал

София става световна столица на спонтанната комедия от 24 до 30 септември. На Третия международен импро фестивал, организиран от „ШиЗи Импро Театър”, у нас пристигат най-изявените майстори в жанра на създаването на шоу на мига.

Топ импровизатори от 13 държави в 4 континента, сред които САЩ, Холандия, Испания, Италия, Австралия, Израел, България и др., ще водят 22 уъркшопа със специфични актьорски похвати, а изявени трупи ще изнасят завладяващите си представления.

„В България вече може да се говори за общество от импровизатори, които са запознати с най-новите световни похвати от първоизточниците им. Практикуването на този вид изкуство сближава хората и ги кара да преоткрият творческия си потенциал,“ обясни Златин Цветков, основател на „ШиЗи Импро Театър“. Той допълни, че e изключително радостно, че страната ни вече е разпознаваема на световната карта на тази сравнително млада артистична форма.

Преподавателите на тазгодишното издание са водещи фигури в областта, а някои от тях организират едни от най-големите фестивали – тези в Барселона, Амстердам и Канбера.

Сред специалните гости е Стейси Смит, която идва от родното място на лонгформ импровизирането – Чикаго, САЩ. Тя е и главният организатор на ежегодния Chicago Musical Improv Festival и играе на всички големи сцени за това изкуство. В София тя ще проведе уникален 5-дневен интензивен уъркшоп по бродуейски стил музикална импровизация. Специално, за да се включат в него, пристигат участници от 5 държави. Посещението на Стейси Смит се осъществява с любезното съдействие на посолството на САЩ в България.

Всяка вечер от 7-те фестивални дни публиката ще има шанса да се наслаждава на 3-часови комедийни шоупрограми на камерната сцена на театър „Сълза и Смях“. На 24 и 25 септември представленията ще бъдат на български език, на 26, 27, 28 и 29-и на английски, а на 30-и и на двата езика. Те ще включват професионални трупи от България, САЩ, Дания, Германия, Белгия, Гърция и Румъния, спектакли на любителски трупи, както и смесени групи от съпътстващите уъркшопи, в които освен българските участници има над 30 души от цял свят.

Черешката на тортата ще бъдат неповторимите изпълнения на гост преподавателите, които заедно имат повече от 150 години практика на сцена. Специално за българските зрители всяка вечер ще бъде представен различен състав на тяхното All-Star Show. Спектаклите им ще покажат висш пилотаж на спонтанност, партниране и групово творчество. Те обединяват опита на отдадени професионалисти от различни краища на земното кълбо, за да създават вълнуващи представления няколко вечери подред.

С третото си издание международният импро фестивал се превръща в традиционно място за среща на импровизатори от цял свят. Този тип сценично изкуство набира все повече изпълнители и почитатели и се превръща в нова настъпваща вълна. Това е театър без драматургия, декори и режисура, а зрителите задават посоката на представлението. Шоутата са в разнообразни стилове и формати, всичко се случва „тук и сега“ и всеки спектакъл е уникален и непредсказуем.

Третият международен импро фестивал се провежда от 24 до 30 септември на камерната сцена на театър „Сълза и Смях“. Билети на касата на театър „Сълза и Смях“ или в интернет.