НС одобри тол таксите и електронните винетки

Общество

13-09-2018, 16:57

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Освобождават колите на МВР, ДАНС, Спешна помощ и въоръжените сили от тол такси

Тол системата и електронните винетки стават факт следващата година. Това решение взеха депутатите с приемането окончателно на промените в Закона за пътищата. Така на практика се въвежда смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства.

Камионите, автобусите и всички превозни средства с допустима маса над 3.5 тона ще използват тол системата, като се въвеждат такси на база време и изминато разстояние. Размерът на таксите за преминаване по платената пътна мрежа ще се определя по предложение на регионалния министър и на министъра на финансите.

Агенция пътна инфраструктура ще поддържа електронна система за събирането на пътните такси. Ще бъде създадена възможност таксите да се заплащат по електронен и банков път, както и в брой на пунктове за продажба. АПИ ще определи къде да са разположени терминалите за самотаксуване. Такива трябва да се разкрият поне на граничните пунктове или в близост до тях, както и в областните градове.

Автомобилите на ДАНС и МВР, колите на Спешна помощ и въоръжените сили се освобождават от тол такса.

Въвеждат се и електронни винетки, които ще са за седмица, месечна, тримесечна, годишна, за уикенд. Те ще важат от деня, посочен като начална дата при заплащането им. Винетките ще се заплащат след деклариране на регистрационния номер на превозното средство и ще важат само за него.

В случай на прехвърляне на собствеността на превозното средство, винетката ще запазва валидността си. На винетката ще бъде регистрационният номер на пътното превозно средство, категорията му, датата на плащане и валидността.