Ще купуваме ли по-скъп хляб?

Общество

13-09-2018, 18:58

Снимка:

pixabay

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хлебопроизводителите искат намаляване на ДДС за хляба

Хлябът поскъпва

Газ и пшеница поскъпват

Високата изкупна цена на пшеницата и поскъпването на газа са фактори, които могат оскъпят хляба. Това предупреди министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Той обаче обеща да задейства всички възможни лостове, за да се предотврати това.

„Започнал съм аз лично разговори с веригите. Ще предложа на премиера, след като направя индивидуалните срещи, да направим и при него една среща по цената на хляба, защото те са регулатор на тези цени”, съобщи Порожанов.

По думите на министъра в последните години всъщност се консумира все по-малко хляб. Годишната консумация е спаднала от 109 кг. на човек до малко над 80. Това обаче си остава един от основните хранителни продукти.

„Темата за цената на хляба е наистина чувствителна. В момента имаме едни достигнати нива на пшеницата, които са близо 350 лв. на килограм, при стартиране на кампанията от около 250-295 лв., което в увеличение от близо 20%. Има реални предпоставки в рамките на производството на хляба да се увеличава цената“, заяви Порожанов.