Какви ще са глобите при двоен стандарт за храните?

Животът

14-09-2018, 12:33

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Призоваха глобите за компаниите да са процент от оборота

Ключова и много важна стъпка се случи вчера в Европейския парламент, където беше гласуван доклад с редица мерки. Според доклада, продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз. Иначе става въпрос за нелегални практики.

Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“ посочи в ефира на БИТВ, че в доклада има препоръка към държавите членки да укрепят своите системи за надзор на пазара. „В България много компании прилагат нелегални практики, защото знаят, че глобите са по-малки отколкото парите, които те ще спечелят при прилагането на такива практики”, обясни Николов.

Глобата за нелоялна търговска практика е 3000 лева, трябва да се промени закона и глобите да бъдат процент от оборота, призова Николов.

„Това, което е предложила Европейската комисия е 4% от годишния оборот", обясни Момчил Неков - евродепутат.

"Не всички български евродепутати подкрепиха доклада", съобщи Момчил Неков от БСП. По негова информация Ангел Джамбазки от ВМРО е гласувал против доклада, а против текст от документа е гласувал Андрей Ковачев от ГЕРБ. Ангел Джамбазки обаче отговори, че е гласувал двойните стандарти и „за” доклада на Европейския парламент.