Община Стара Загора продължава обновяването на образователната инфраструктура

Амбицията на общинското ръководство е до края на следващата година да обнови напълно образователната инфрастурктура в Стара Загора

Община Стара Загора изпълнява проект по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020“ за обновяване на образователната инфраструктура, в който са включени 6 обекта - ОДЗ №58 „Звездица“, ДГ №1 „Звънче“, ЕГ „Ромен Ролан“, СУ „Железник“, IX ОУ „Веселин Ханчев“ и СУ „Иван Вазов“. Към момента са завършени детските градини, по останалите обекти работата продължава.

Амбицията на общинското ръководство е до края на следващата година да обнови напълно образователната инфрастурктура в Стара Загора.

Всички строително-ремонтни дейности по сградата на ОДЗ № 58 „Звездица“, кв. „Железник“, са приключени. Поставени са нова с PVC дограма, нови интериорни врати от алуминий и MDF, пожароустойчиви врати на необходимите места и метални външни врати, монтирана е външна топлоизолация. Топлоизолация с каменна вата е положена в подпокривното пространство. Положени са нови подови настилки - гранитогрес, ламиниран паркет и стенна облицовка от фаянс. Изцяло са  подменени електро, ВиК и ОВ инсталациите. Изгражда се пристройка за две нови яслени групи.

Приключени са всички строително-ремонтни дейности по сградата и дворното пространство на детска градина № 1 „Звънче“, кв. „Три чучура – север“. Положена е нова вътрешна канализация, подменени са подовите настилки, фаянсовите облицовки в санитарните възли, поставена е трикамерна РVС дограма със стъклопакет, подменени са всички врати.Всички сгради са топлоизолирани, сменени са всички водосточни тръби, а в подпокривното пространство е положена допълнителна топлоизолация от минерална вата.

Третият обект, по който ремонтите продължават, е сградата на СУ „Железник”. До момента е поставена нова дограма във всички помещения и нови входни врати. В бюфета, атриума и санитарните възли е поставен неполиран гранитогрес, мозайката е изциклена, а в класните и учителските стаи е поставен ламиниран паркет. Извършен е основен ремонт на покривите на всички блокове. Ремонтирани са електро, ВиК и ОВ инсталациите.

Доизгражда се и подобект Блок „Е+С“, което включва цялостно конструктивно укрепване, изграждане на нов покрив, фасади и всички довършителни работи и инсталации в тази сграда. За хората в неравностойно положение са предвидени рампи, както и асансьори до всеки етаж. Парапетите на стълбищата и металните елементи на оградата са пребоядисани, а монолитната част се изпълнява с каменна облицовка. В двора се изграждат спортни игрища за футбол и баскетбол с огради, трибуни и фитнес плащадка.

Откриването на новата учебна година в СУ „Железник“ ще се проведе от 9.00 ч., в двора на 13-то ОУ "Св.П.Хилендарски".

В сградата на ГПЧЕ "Ромен Ролан" до момента е поставена топлоизолация с минерална вата и гипсокартон, и вътрешен асансьор, продължават довършителните работи по вътрешните инсталации, както и във физкултурния салон и класните стаи.

Новата учебна година за възпитаниците на ЕГ „Р.Ролан“ ще започне тържествено на 17.09.2018 г. на Античната улица, като гост на събитието в 10.00 ч., ще бъде ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

Започва изпълнение на реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на ІХ ОУ „Веселин Ханчев“. Откриването на учебната 2018/2019 година ще се проведе на 17.09.2018 г. в 10.00 ч., в двора на Професионалната гимназия по механотехника.

Пред старт е и реконструкцията на сградата на Средно образователно училище „Иван Вазов“. По решение на училищното ръководство, зам.-кметът Иванка Сотирова ще открие новата учебна година  за СОУ „Ив. Вазов“ на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ от 9.00 ч.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен