Ще има среща Борисов – Тръмп в Ню Йорк

Премиерът ще съпредседателства събитие на американския държавен глава

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава „Епицентър“. Тя ще се състои на 24 септември и ще е в рамките на Инициативата на американския държавен глава за борба и ограничаването на наркотиците.

Информацията е била потвърдена от началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Това ще е първата среща на двамата държавници. Министър-председателят заминава за Ню Йорк на 23 септември, а на 28-ми е речта му пред Общото събрание на ООН.

Според медията е имало претенции от страна на президентството срещу решението българската делегация тази година да бъде ръководена от премиера. Сагата започнала още през юли, когато във Външно министерство дошла за участие в най-престижния световен форум, на който нивото на присъствие е президент, премиер или външен министър.

Справката сочи, че последното посещение на Бойко Борисов на сесия на ООН е през 2010 година. Оттогава винаги президентите ни са били начело на българската делегация - Първанов, Плевнелиев и Радев.

Според Румяна Бъчварова този неписан ред се е наложил, защото в годините след 2010-та по времето, когато са били сесиите на ООН, у нас е имало или избори, или оставки, което налагало присъствието на Борисов в страната. Миналата година, когато отново дошла поканата, Борисов „джентълменски“ предложил на президента Радев като новоизбран на този пост той да отиде в ООН.

Тази година обаче от президентството дошло съобщение, че ръководител на българската делегация за ООН ще бъде президентът Румен Радев.

„Тогава аз им отговорих, че има ротация по закон, че тя се определя от Външно министерство и изброявам аргументите ние да искаме този път да отиде премиерът. Като казвам, че в крайна сметка двамата ще трябва да решат, кое ще бъде по-добре за България. След което ги поканих на среща и представих аргументите. Бяха доста хора от кабинета на президента“, разказа Бъчварова.

На поканата се отзовават началникът на кабинета на президента Иво Христов, главният секретар на президента Димитър Стоянов и външнополитическият му съветник по това време, вече посланик в Москва, Атанас Кръстин.

Хората на Радев не приемат никакви аргументи и заявяват, че президентът имал намерение да представи пред ООН и други теми, като например изхранването. Бъчварова опонира, че това са теми на ООН, но не са български.

Срещата остава без резултат, а от външно  се застъпват за принципа на ротацията и обявяват в ООН, че делегацията ще се води от българския премиер.

„Междувременно получихме и много покани за срещи на Борисов с оглед на неговата компетентност. Ако ти си бил едната година, следващата много по-трудно ще ти се организират равностойни или добри срещи. Там принципът е такъв – да се ротира, да има обмен на различни нива. Не съм забелязала някой да е абониран за това участие“, аргументира се Бъчварова.

След съобщението, че Борисов ще ходи в Ню Йорк на „Дондуков“ 1 пристигнала поканата от администрацията на Тръмп българският премиер да бъде един от съпредседателите на Инициативата на Тръмп във връзка с борбата и разпространението на наркотиците. Поканата е съобразена с личната компетентност на българския министър-председател, подчертават от екипа му.

„Това е първото събитие, на което Борисов ще присъства на 24-ти септември, ден след пристигането си в Ню Йорк. Форумът започва сутринта, лично Тръмп е одобрил кои да бъдат поканени. И те не са много държави. Тръмп ще бъде основният говорител. Не е предвидено слово на Борисов, но „ние се водим съорганизатор на неговото събитие“, разказва Бъчварова.

Лична двустранна среща между Борисов и Тръмп обаче засега не е предвидена.

„Принципът е, че те ще се видят на откриването на сесията, ще се видят на това събитие, ще се видят на приема, Борисов ще бъде в залата по време на изказването на Тръмп, но българският премиер няма да се изкаже, поради ограниченото време на форума“, обясни тя.

За България това е второ участие в подобен форум. Предишното е било през 2010 г. по времето на президента Обама, когато отново сме били съорганизатори.

Две години по-късно Барак Обама покани Бойко Борисов и на лична официална среща в Белия дом.