"Фортисимо фест 2018" с нова музикална програма

София Лайф

16-09-2018, 10:31

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Програмата ще бъде разделена на три части

“Фортисимо Фест” е фестивал за класическа музика, основан през 2010 г. от маестро Максим Ешкенази с подкрепата на фондация “Америка за България”. Философията на фестивала стъпва върху преодоляването на границата между елитарното изкуство и широката публика. Дългосрочната му цел е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи. В годините на своето съществуване “Фортисимо Фест” привлича млади и успешни творци и представя музиката по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин. От 2017 г. “Фортисимо Фест” посвещава концертите си на голямата българска музика.

Този септември турнето на “Фортисимо Фест 2018” минава през Разград, Враца и София със звездното участие на Софийска филхармония, Разградска филхармония, Дони, Светлин Русев, Михаела Филева, Славин Славчев, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова, хор “Ваня Монева” и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов.

Фестивалът посвещава концертите си на голяма българска музика. Светлин Русев, хор “Космически гласове” с диригент Ваня Монева и Дони споделят една сцена.

Незабравимо преживяване ще бъде и концертът на "Фортисимо Фест 2018" и Софийската филхармония пред Народния театър “Иван Вазов” на 16 септември, в навечерието на празника на столицата. Софийска филхармония под диригентската палка на Максим Ешкенази ще изпълни изцяло нова, забележителна музикална програма.

Михаела Маринова, Дони, Невена Пейкова, Михаела Филева, Славин Славчев ще представят специално оркестрирани песни под диригентската палка на Максим Ешкенази и в изпълнение на Софийската филхармония. Със солови изпълнения ще се включат братя Зайранови и виртуозният цигулар Светлин Русев. Във фолклорната част на концерта ще се включи хорът с космически гласове на Ваня Монева.

Програмата ще бъде разделена на три части. Тя ще започва с класически български произведения за оркестър, след това водещите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов ще пренесат публиката през фолклорните мотиви на Георги Андреев, а за финал ще звучи незабравима музика от култови български филми.

Българската филмова музика за втори път присъства в програмата на “Фортисимо Фест 2018” и това се случва след големия ѝ успех на концертите през 2017 г. По традиция фестивалът е подготвил зрелищен финал за всеки от своите концерти, които ще бъдат с продължителност час и половина.

Истински спектакъл, концертът ще започне с класическа музика на знаменитите български композитори от миналия век, ще преминават през колоритността на българския фолклор и ще завършват с любими български песни.

Диригент: Максим Ешкенази

Начало: 20:00 ч., входът – свободен.

С подкрепата на фондация “Америка за България”