В Казанлък се проведе Първият Национален събор на запасното войнство

Градът винаги е бил свързан с бойната слава на българската армия

Казанлък винаги е бил свързан с бойната слава на българската армия. 

С тези думи кметът на община Казанлък Галина Стоянова приветства участниците в първия Национален събор на запасното войнство, който днес се проведе в местността „Крънска курия“ до Казанлък. Пред президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, строя на почетния караул на 61-ва Стрямска механизирана бригада, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и техните гости Кметът на Казанлък припомни как още в далечната 1916 година в Охрид прозвучават стиховете на казанлъчанина подпоручик Константин Георгиев, създател на химна на Българската армия – „ Велик е нашият войник“: „В Казанлък живее полковник, а по – късно и генерал Иван Пашинов – командир на 23 Пехотен Шипченски полк, който получава прозвището „Лудия полк“, заради подвизите и проявения героизъм. Убедена съм, че Съюзът на запасните офицери и сержанти е организацията, която ще принесе тази слава и традиция през вековете. Но най–вече ще я предаде на нашите деца, които трябва да знаят, че родолюбието не е само да слушаме мирно химна на България, но сърцата трябва да трепват, когато заставаме пред войнишките паметници, когато честваме героите и българските годишнини и история“, каза Кметът Галина Стоянова. Тя поздрави участниците в събора и по случай 110 години от създаването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, наследник на основаните през 1908 и 1910 години Съюз на запасните офицери и Съюз на запасните подофицери, сега в Съюза членуват повече от 22 000 родолюбиви български военни. По повод годишнината и за добрата съвместна работа Галина Стоянова отличи с почетна значка на Община Казанлък председателят на казанлъшката организация на Съюза майор от запаса Евгени Пейчев: „Затова, че през всички тези години те са заедно с Община Казанлък в изграждането на родолюбието и обичта към човечеството, в служба на вярност към род и Родина!“, заяви Галина Стоянова при връчването на почетния знак.

При официалното откриване на събора слова произнесоха и президентът на България Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Държавният глава определи събитието като „силен зов за обединение на българското общество“.

Под домакинството и със съдействието на Община Казанлък и под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов организатори на първия Национален събор на запасното войнство са Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военна академия "Г.С. Раковски" и Централното военно окръжие.