Какво е състоянието на столичните обществени тоалетни?

Животът

16-09-2018, 13:23

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Една от причините за малкото на брой обществени тоалетни е преминаването им в частни ръце

Според проучване, София е една от най-евтините европейски столици за туристите. В края на летния сезон от БНТ сравниха условията у нас и в чужбина според достъпността до обществените тоалетни.

На изложба в Чехия преди години скулптурът Давид Черни изобрази България като турска тоалетна. Няколко дни по-късно макетът беше скрит, а творецът се оправдаваше, че турските тоалетни в България са му направили впечатление. И решил да се пошегува. Уж шега, която малко ни обиди.

10 години след тази изложба търсим следите на тоалетните в столицата, за да видим какво би направило впечатление на един чужденец днес. Сметката показва, че ако вземем цялото население на София и го разделим на броя на тоалетните в парковете и градините на столицата за една тоалетна ще чакат малко повече от 31 000 души.

Общината поддържа 4 обществени тоалетни и още 40 химически като тази, която посреща идващите към Народния театър „Иван Вазов".

За поддържането им от бюджета се отделят общо 129 000 лв. Приходите са 75 000. В Пекин всички обществени тоалетни са безплатни. Властите там предвиждат в тях да има безплатен интернет, банкомати, климатик и точки за зареждане на мобилни телефони и електромобили. Във Франция - за нуждите на туристите е създаден сайт-пътеводител.

Една от причините за малкото на брой обществени тоалетни е преминаването им в частни ръце. За 12 години са приватизирани 18 тоалетни. По закон новите собственици трябва да поддържат дейността им за срок от 10 години.