Какво е състоянието на столичните обществени тоалетни?

Животът

16-09-2018, 13:23

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Една от причините за малкото на брой обществени тоалетни е преминаването им в частни ръце

Според проучване, София е една от най-евтините европейски столици за туристите. В края на летния сезон от БНТ сравниха условията у нас и в чужбина според достъпността до обществените тоалетни.

На изложба в Чехия преди години скулптурът Давид Черни изобрази България като турска тоалетна. Няколко дни по-късно макетът беше скрит, а творецът се оправдаваше, че турските тоалетни в България са му направили впечатление. И решил да се пошегува. Уж шега, която малко ни обиди.

10 години след тази изложба търсим следите на тоалетните в столицата, за да видим какво би направило впечатление на един чужденец днес. Сметката показва, че ако вземем цялото население на София и го разделим на броя на тоалетните в парковете и градините на столицата за една тоалетна ще чакат малко повече от 31 000 души.

Общината поддържа 4 обществени тоалетни и още 40 химически като тази, която посреща идващите към Народния театър „Иван Вазов".

За поддържането им от бюджета се отделят общо 129 000 лв. Приходите са 75 000. В Пекин всички обществени тоалетни са безплатни. Властите там предвиждат в тях да има безплатен интернет, банкомати, климатик и точки за зареждане на мобилни телефони и електромобили. Във Франция - за нуждите на туристите е създаден сайт-пътеводител.

Една от причините за малкото на брой обществени тоалетни е преминаването им в частни ръце. За 12 години са приватизирани 18 тоалетни. По закон новите собственици трябва да поддържат дейността им за срок от 10 години.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"