Днес празнуват всички, чието име значи "любим на народа"

Животът

16-09-2018, 14:21

Снимка:

Science blog

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Мъченица Людмила опазвайки вярата си в Христос с цената на живота си

На 16 септември Православна църква почита паметта на света мъченица Людмила Чешка. На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената Людмил, Людмила или Люси.
Името Людмила означава "любим на хората" или човек, "който обичат хората", пише vesti.bg
Света мъченица Людмила, княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели свето Кръщение от Св. Методий. Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданици и построили няколко църкви.
Но княз Боривой умира млад и оставил жена си вдовица, която водела строг, благочестив живот. Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав.
Вратислав бил женен за Драгомира - техният син носел името Вячеслав.
След смъртта на бащата на престола застанал наследникът, но възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала връща в страната езически обичаи и нрави.
Св. Людмила се възпротивила на това, но Драгомира се опитала да я убие. След неуспешният опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин.

Легендата разказва, това не било достатъчно и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св. Людмила докато се молила и изпълнили заповедта. Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в Прага в църквата "Св. Георги" и са дълбоко почитани и посещавани, защото извършват изцеления.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен