Първият звънец бие за над 60 хил. първокласници

Общество

17-09-2018, 08:44

Снимка:

Freeimages/yavor rachev

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Открива се новата учебна година

Първият учебен звънец днес ще бие за 680 хил. деца. Във всички 2367 училища се открива учебната година, а за първи път прага на училищата ще прекрачат над 60 хил. първокласници.

По нови учебни програми ще учат учениците от трети, седми и девети клас. В някои училища се въвеждат и електронни дневници.

С цел намаляване на тежестта на раниците 591 училища ще получат от министерството общо 2 млн. лева за шкафчета за учениците. Към момента са закупени 111 хил. шкафчета за 114 хил. ученици от първи до седми клас, или за една трета от децата.

Почти 60% от училищата в страната са ремонтирани. Все още продължават ремонтите в някои учебни заведения, но това няма да попречи на празничното откриване на новата учебна година.

89 000 са учителите у нас, в това число психолозите и педагогическите съветници.

„Скъпи ученици, това е преди всичко Вашият празник. Стъпките по пътя на знанието са бавни и трудни, но винаги носят видим и траен резултат. Той е гарант за Вашето развитие и успех. Вие сте тези, които създават утрешното общество, които ще съхраните България и българското“, се казва в обръщението на министъра на образованието Красимир Вълчев по повод старта на учебната година.