Фандъкова: Опазим ли вярата, надеждата и любовта, ще опазим себе си

Мисия София

17-09-2018, 15:55

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Честит празник на вярата, надеждата и любовта!

Честит празник на вярата, надеждата и любовта! Нека те са щитът, който ни пази от злото на деня и неправдите, които нараняват сърцата ни. Това каза в своите думи кметът на София Йорданка Фандъкова пред храма дал името на града базиликата „Света София“.

По думите на кмета Фандъкова: „Днес, Денят на София и Денят на Божията премъдрост съвпадат с първия учебен ден. Хиляди ученици влизат в класните стаи и разчитаме, че техните учителите, освен на уроците, ще ги учат и как да бъдат отговорни млади хора.

Заради това си струва да се запитаме - на какво ги учим ние?

"Когато пресичаме улицата, когато шофираме, говорим със съседите или разменяме думи с някого на улицата, ние даваме най-важните уроци на своите деца. Ние изграждаме техния свят, така, както ги учим да живеят в него, да общуват, да пресичат улицата, да изхвърлят празната опаковка. Нашите малки всекидневни избори, са големите примери пред тях. Градът ни е сложна мрежа от човешки отношения, а не просто коли, улици, блокове и пътни знаци. Вярвам, че децата са единствените, които имат силата да ни променят, защото тяхната сигурност е смисълът на живота ни. Затова нека си дадем сметка - когато бързаме, къде стигаме, когато отнемаме предимство, какво даваме, когато сме груби, кого нараняваме", каза кметът.

"Уважаеми съграждани,

Черногледството няма празник. Нека не го превръщаме в наш делник, в господар на мислите ни и отношение към хората и града. Нека имаме мъдростта да изберем добротата. Опазим ли вярата, надеждата и любовта, ще опазим себе си като добри хора, семействата си - като домове на обич и разбирателство и града си - като град на възможности и радост.

Нека Бог пази София!

Честит празник.“, каза в речта си кметът.

На церемонията присъстваха заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев, председателят на Столичен общински съвет Елен Герджиков, заместник-министъра на отбраната ген.Атанас Запрянов, депутати, дипломати, общински съветници, заместник-кметове на София, кметове на райони.

На церемонията бе издигнато знамето на София и отслужен водосвет от белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на негово светейшество, и с молитвеното присъствие на Негово преосвещенство мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод.