Руски военен самолет изчезна над Средиземно море

Свят

18-09-2018, 08:01

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Част е от руска база в Сирия

Руски военен самолет с 14 военни на борда е изчезнал над Средиземно море. "На 17 септември, около 23 ч. московско време, при връщане в авиобазата „Хмеймим“ над Средиземно море, на 35 км от крайбрежието на Сирия изчезна връзката с екипажа на руски самолет Ил-20", съобщиха от военното министерство в Москва и уточняват, че съдбата на военните не е ясна.

Изчезването е станало в момент, когато 4 израелски Ф-16 са нанасяли удари по цели в сирийската провинция Латакия. Израел обаче отказва коментар за мисията.

Русия обяви и че по същото време от френската фрегата "Оверн" са изстреляни ракети. Париж категорично отрича тази информация.

Източник от САЩ, пожелал анонимност, смята, че руският самолет е свален по погрешка от сирийската противовъздушна отбрана.

Руската авиобаза „Хмеймим“ в Сирия изпълнява основно въздушни удари срещу бунтовниците в страната и осигурява на Башар Асад възможност да си върне контрола над голяма част от страната. Миналата година Москва засили сигурността в базата.

Изчезването на руския военен самолет идва няколко часа след срещата на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган. Двамата обявиха създаването на демитализирана буферна зона до Идлиб. Тя трябва да е между 15 и 25 км и окончателно да е готова от 15 октомври. Новината бе изненадващата особено след като руският президент вече отхвърли веднъж предложението за примирие в Идлиб – последната крепост на бунтовниците в Сирия.