България може да получи с 8% повече пари от ЕС

Портфейл

18-09-2018, 12:26

Снимка:

Freeimages/M van den Dobbelsteen

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Страната ни е една от малкото, които ще имат повече средства през новия програмен период

Средствата за България от ЕС през новия програмен период могат да бъдат увеличени с 8% или 2 млрд. лв. повече. Това обяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в Габрово, където участва в граждански диалог на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на Европейския съюз.  

 „Мисля, че това е показателно, че сме заслужили реномето си на страна, управляваща добре европейски средства. Има страни, за които финансирането е намалено с около 25%, а за България е увеличено. Всъщност България е една от малкото страни, които ще имат възможност да получат повече средства през новия програмен период, наред с Румъния, Кипър, Италия и Финландия“, обясни Новаков. Той уточни, че предвиденото за България финансиране възлиза на около 180 евро на глава от населението.

През новия програмен период университети и компании, които се занимават с иновации, ще имат възможност за по-добро финансиране. Предвижда се еврофондовете да станат по-достъпни, да се облекчат процедурите за кандидатстване по тях и проверките по изпълнението на проектите да бъдат базирани на риска.