45 деца превърнаха локалното платно пред ЦГМ в оживена улица

Животът

18-09-2018, 17:00

Снимка:

ЦГМ

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европейска седмица на мобилността

Събитието беше част от инициативите, които Център за градска мобилност провежда по време на Европейската седмица на мобилността

45 деца от втора и четвърта група на столичната детска градина „Княгиня Мария Луиза“ превърнаха локалното платно пред Центъра за градска мобилност в истинска оживена улица. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Повече от час децата се забавляваха като водачи на електромобили, тротинетки и велосипеди, спазвайки правилата за движение: да спират на пешеходна пътека, да спазват пътните знаци. По-малките рисуваха върху асфалта и се опитваха с различни цветове тебешири да пресъздадат различни пътни знаци.

Целта, която ЦГМ си постави с организацията и провеждането на гостуването на децата върху пътното платно, беше у малките граждани да се създадат навици за безопасно движение в големия град. При мини-викторината с въпроси, децата знаеха как се дава път на пешеходна пътека, както и от коя врата трябва да се качват, когато пътуват в градския транспорт.

Събитието беше част от инициативите, които Център за градска мобилност провежда по време на Европейската седмица на мобилността, която тази година преминава под надслов: "Комбинирай, движи се!".

Европейската седмица на мобилността се провежда всяка година от 16 до 22 септември. Тази европейска инициатива насърчава градовете да въвеждат и популяризират мерки за устойчив транспорт и да приканват хората да изпробват алтернативи на автомобилния превоз. Европейската комисия е поставила две амбициозни цели за градска мобилност. В инициативите годишно се включват над 2300 европейски градове, които въвеждат трайно тенденции и инициативи за различни мобилни решения, свързани както с придвижването, така и с опазването на околната среда.

Критериите, по които ЕК годишно оценява напредъка в градовете-участници са свързани с развитието и разширяването на пешеходни зони, велоалеи, нови зони за паркиране, и други.

Днес малките участници в Европейската седмица на мобилността дадоха своя принос и за старанието си всеки от тях получи от изпълнителния директор на ЦГМ Христиан Петров специално изработен за случая сертификат.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен