Медик лекувал с фалшива диплома за кардиология

Крими

18-09-2018, 16:11

Снимка:

Freeimages/zarko kecman

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Условна присъда за нелегалната дейност

Мъж от Стара Загора е лекувал пациенти без да има диплома. Районният съд в града постанови година и половина условна присъда с 3 години изпитателен срок за самозванеца. Присъдата е за упражняване на професия без съответната правоспособност.

През 1985 г. той е завършил висше образование "Медицина". През 1991 г. след успешно положен държавен изпит придобил права на специалист по "Вътрешни болести".

През същата година подсъдимият подал документи да бъде зачислен за специализация по "Кардиология". Със Заповед е бил зачислен за специализация в болница в града, като е започнал специализацията през юли 1991 г. За обучението му по специалност "Кардиология" му е била издадена книжка на специализиращия. През 1995 г. и през 1996 гсе явил на държавните изпити за специалност "Кардиология", които не издържал.

След второто си неуспешно явяване на държавния изпитподсъдимият си купил фалшиво свидетелство за призната специалност "Кардиология".

С него от 16 май 2003 г. до 30 септември 2015 г. в гр. Стара Загора, е практикувал като лекар-кардиолог, сключвайки договори с НЗОК за изпълнение на високоспециализирани и специализирани медицински дейности.

В същия период е упражнявал професията "лекар" със специалност "Кардиология" в три лечебни заведения в града, без да е имал за това съответната правоспособност, изискваща се за тази специалност.

Присъдата подлежи на обжалване или протест.