Москва: Сирийската ПВО свали руския Ил-20, но Израел е виновен

Свят

18-09-2018, 16:16

Снимка:

Freeimages/ lenny flank

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Израел съжалява за смъртта на екипажа на руския самолет

Министерството на отбраната на Русия заяви официално, че руският разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана по вина на Израел. Руският самолет е бил на пътя на израелски изтребители Ф-16. Израелските летци са се скрили зад Ил-20 и това е довело до свалянето на руския самолет.

Русия определя действията на Израел като враждебни и като "преднамерена провокация", заяви официалният представител на министерството генерал-майор Игор Конашенков. Той подчерта и че Москва си запазва правото на отговор.

„В резултат на безотговорните действия на израелските военни 15 руски военнослужещи изгубиха живота си. Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство“, е добавил още ген. Конашенков.

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че са изгубили военен самолет с 14 души на борда над Сирия. По същото време израелски и френски сили са атакували цели в арабската държава.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в телефонен разговор с израелския си колега Авигдор Либерман също е заявил, че вината за сваления над Средиземно море руски самолет Ил-20 е изцяло на Израел, гласи друго съобщение от Министерството на отбраната на Русия. „Вината за сваления руски самолет и смъртта на екипажа е изцяло на израелската страна. Министерството на отбраната на Русия по различни канали за взаимодействие нееднократно е призовавало израелската страна да се въздържа от удари по сирийската територия, които създават заплаха за сигурността на руските военнослужещи“, е заявил руският министър. Командването на руската войскова групировка е било известено само една минута преди нанасянето на удара на израелските F-16, посочва Шойгу.

В отговор говорителят на израелските отбранителни сили заяви: "Израел съжалява за смъртта на екипажа на руския самолет, който бе свален от ракета на сирийското ПВО". Израел "възлага цялата отговорност за инцидента на режима на Асад, чиято армия е свалила руския самолет. Израел също вижда в Иран и Хизбула съучастници в този нещастен случай".

Според Израел, военните му самолети са атакували сирийски пост, чрез който е трябвало да бъдат доставени оръжия на Иран и Хизбула. От израелската армия заявиха още, че батареите на сирийското ПВО са открили "безразборен" огън в района "и въобще не са си направили и труда", за да се подсигурят, че в него няма руски самолети.