Благоприятни са условията за есенната сеитба в Добричкия регион

Животът

18-09-2018, 16:40

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фонд "Земеделие" реши да се платят 8,544 млн. лв. на частните ветеринарни

Трябва да паднат още валежи, коментира учен

Благоприятни са условията за есенната сеитба в Добричкия регион, но трябва да паднат още валежи, заяви за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт. По думите му първите масиви с пшеница трябва да бъдат засети след 25 септември, но най-добре е кампанията да протече в дните между 1-25 октомври.
Ученият коментира, че падналите напоследък дъждове в областта ще улеснят обработката на чернозема и посочи, че само в землището на Генерал Тошево, където е базиран научният институт, валежите са достигнали 40 литра на квадратен метър. Зърнопроизводителите очакват прогнозата за захлаждане да се сбъдне с още валежи.
В Добричкия регион, който е лидер в страната в производството на пшеница, и през новата стопанска година ще бъдат засети около 1 200 000 декара с хлебната култура, съобщи професор Киряков. Ученият добави, че сред зърнопроизводителите има известно възвръщане към българската селекция и научният институт, в който са приготвени 450 тона семена за кампанията, вероятно ще пласира повече продукция от миналата есен. Селекционната база предлага 11 сорта обикновена пшеница, между които "Мерилин", "Косара", "Драгана", които са с високо качество, каза Иван Киряков.
Зърнопроизводителите в Добричкия регион през това лято добиха 660 863 тона пшеница при среден добив 541 килограма, съобщава БТА.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"