От Дуранкулак до Резово с уиндсърф: За море без пластмаса

Добруджанци

19-09-2018, 09:42

Снимка:

организатори

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Много слънце над Северното Черноморие утре

Предизвикателството е подготвяно една година

След месеци очакване и подготовка, днес точно в 10:00 уиндсърфистите Йоан Колев и Илияна Стоилова (сърф училище Акаша), потеглиха от Дуранкулак към Резово, за да осъществят подготвяното една година морско предизвикателство WIND2WIN за скоростно преминаване по море между най-северната и най-южната точка на българското Черноморие, общо около 300 км, съобщава Радио Варна.

Точната прогноза най-после се сбъдна – северен вятър със сила 8-10 м/с, за да могат двамата да стартират, движени единствено със силата на вятъра и човешкия дух.

Вчера, около 13 часа сърфистите направиха първата си спирка при нос Калиакра, а довечера ще нощуват в град Бяла.

Местонахождението на двамата в морето може да се проследи в реално време с помощта на GPS трак на този линк, където координатите им се обновяват регулярно.

В сряда, 18 септември, предстои вторият етап от предизвикателството – морски преход през Бургаския залив в посока Созопол, което ще бъде и най-тежката част от придвижването с уиндсърф - още от нос Емине Илияна и Йоан ще излязат почти в открито море, а от пристанището в Бургас ги очаква сериозен трафик на кораби и най-неприятното, евентуална среща с мазутни разливи по трасето.

Тази част никак не е маловажна, тъй като целта е не само да се измине за най-кратко време впечатляващото разстояние, но преди всичко – да се привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването на водите ни. По цялата дистанция екип морски морските биолози, придружаващи сърфистите, ще имат задачата да снемат проби, които ще оформят екологичната картина на морската вода, ще наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и ще записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море (трите вида делфини). 

В последния етап от предизвикателството уиндсърф тандемът ще премине между Созопол и Резово, но тук, както и в първия етап, ще се движи близо до брега и почти успоредно на сушата.

Събитията около WIND2WIN не спират дотук! Тази неделя, 23 септември, след края на предизвикателството,  Илияна и Йоанот Акаша, заедно със Surfrider Foundation Sofia организират и последното за сезона почистване на плажа „Ветеран“, Варна, една от серията активности за каузата „Черно море, свободно от пластмаса“. Стартът е в 10:30, канени са всички, които милеят за Черно море и българската природа.

В края на миналата година професионалните уиндсърфисти Илияна Стоилова и Йоан Колев обявиха амбициозния си проект за изминаването на дистанцията от около 300 км между най-северната и най-южната гранична точка на българското Черноморие Междувременно, като генерален партньор на инициативата се включиха Кауфланд България. Заразени от страстта на Йоан и Илияна и вдъхновени от тяхната кауза, от компанията решиха да я подкрепят.

Маршрутът на WIND2WIN се трасира за пръв път и представлява своеобразен експеримент за сърфистите и целия екип на предизвикателството.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен