Контрабандата на цигари пада до рекордно ниско ниво от 4,7%

Крими

19-09-2018, 14:14

Снимка:

Freeimages/tijmen van dobbenburgh

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Премиерът Борисов благодари на службите и прокурорите за добрата работа

Контрабандата на цигари у нас пада до рекордно ниско ниво от 4.7%. Това показват данни от проучване за втората половина на 2018 г. България има най-ниски нива на употреба на контрабандни цигари в сравнение с други страни от Европейския съюз.

„Борбата с контрабандата е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяват политическата среда“, коментира премиерът Борисов при представяне на данните и изрази увереност, че нивото на контрабанда под 5% ще бъде задържано и в следващите месеци.

Чрез борбата с контрабандата в бюджетът влизат милиарди, посочи още премиерът.

„Направихме изключително успешни реализации в чужбина с Европол и партньорски служби. Там изпращаха български заготовки - тютюн, консумативи. В Испания направихме няколко реализации – огромни фабрики за милиони евра. От 2016 г. 16 фабрики в Европа са реализирани по международния обмен и двустранното сътрудничеството между службите“, заяви Борисов.

По повод на последните разбити фабрики за нелегални цигари у нас, той съобщи, че са били следени повече от година и половина.

„Оказа се, че работят изключително конспиративно. Докарват работници от Молдова и Украйна, които живеят във фабриките. След като произведат, ги връщат обратно. След това продукцията се реализира от други хора“, обясни премиерът.

По думите му по същия начин се работи и с горивата, месата и захарните изделия. Премиерът похвали за добрата работа службите и прокуратурата, които по думите му работят много внимателно, без излишен шум.  Гарантира и че добрата работа с главния прокурор в тази посока ще продължи.

На представянето на данните присъстваха още и министрите Владислав Горанов и Валентин Радев, главният прокурор Сотир Цацаров и неговият колега от федерална провинция Бавария Рейнард Рьотле, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, директорът на Главна дирекция “Национална полиция”Христо Терзийски.

Борисов благодари за добрата работа и на министъра на вътрешните работи в оставка Валентин Радев.