Участничка в предстоящото Световно ще играе за "Марица"

Това е канадската волейболна националка Дженифър Крос

Канадската волейболна националка Дженифър Крос е първото чуждестранно попълнение в женския тим на Марица (Пловдив) за новия сезон. 26-годишната състезателка подписа за една година и ще подсили Жълто-сините в Шампионската лига и Националната волейболна лига. 195-сантиметровата канадка играе като централен блокировач.
В момента Джен Крос се готви със селекцията на треньора Марчело Абонданца за предстоящото Световно първенство в Япония. Любопитно е, че в груповата фаза тя ще се изправи срещу бъдещия си треньор в Марица – Иван Петков, който е селекционер и на националния отбор на България. Крос е националка от 2014 година, като е била и капитан на отбора. С Кленовите листа участва в четири издания на Световното Гран При, а през юли тази година печели бронзов медал от турнира за Панамериканската купа.
В началото на кариерата си Крос печели няколко индивидуални отличия като волейболистка на американския Мишиган Уулвърийнс (Ан Арбър) в университетското първенство на САЩ. Със силните си изяви през 2012 година помага на отбора си за първи път да достигне финалната четворка в шампионата. Тя все още държи рекорда на Мичиганския университет за най-много точкови блокади в един сезон – 181.
През 2014 година Крос дебютира в професионалния волейбол с шведския ЕВС (Енгелхолм) и става шампион на Швеция. От 2015 до 2017 се състезава за отбора на Дрезднер (Дрезден) в Бундеслигата на Германия, където също става шампион, като печели и националната купа, през 2016 година. С Дрезднер играе и два сезона в груповата фаза на Шампионската лига, като завършва на осмо място в най-престижния клубен евротурнир през 2016 година. През миналия сезон играе за УТЕ (Будапеща), който става бронзов медалист в унгарското първенство.
Очаква се Джен да пристигне в Пловдив веднага след приключването на Световното първенство.