Културното министерство ще прави огледи на недвижимите културни ценности

Животът

19-09-2018, 17:02

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

При установяване на липса или лоша поддръжка ГД „ИОКН“ ще съставя констативни протоколи с предписания с конкретни срокове за изпълнени

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата стартира поетапни огледи за състоянието на сгради със статут на недвижими културни ценности в центъра на София.

Целта на огледите е паралелно с мащабните инфраструктурни строително-ремонтни дейности по ключови булеварди, улици и обществени пространства на територията на централна градска част на Столична община, да се обърне сериозно внимание на опазването, поддръжката и не на последно място - на външния вид на сградите недвижими културни ценности, които да отговарят на статута им.

При установяване на липса или лоша поддръжка ГД „ИОКН“ ще съставя констативни протоколи с предписания с конкретни срокове за изпълнение.

При установяване на извършени незаконосъобразни намеси по сградите ГД „ИОКН“ ще предприема административно-наказателни действия срещу собствениците на сградите.