В ДКТ "Дора Габе" представят таласъмът, като забавен и весел

В премиерния спектакъл „Таласъмът Тропалан“ на 20 септември

ДКТ “Дора Габе“ представя в четвъртък, първата си премиера за новия сезон 2018-2019 година. На пресконференция днес директорът на кукления театър Петър Петков представи част от екипа работил върху спектакъла. Това е „Таласъмът Тропалан“, една драматизация на Янко Митев, по текст на Иво Кънчев. Режисьор е Даниела Христова, а сценографията на Наталия Гочева. Куклите са дело на Ели Качулева, а музиката е създадена от Любомира Стоянова. Актьори са: Мира Демирева, Теодора Желева,  Росен Радев и дебюта на Валентин Иванов.

„Таласъмът Тропалан” е история, изпълнена с чувство за хумор, с много весели моменти, но и със своите поуки”, каза Петков. Той смята, че представлението ще предизвика интерес и се надява то да се задържи по-дълго на сцена.

„В XXI век децата имат същите страхове, каквито са имали връстниците им преди два или три века. Посланието на този спектакъл, което е изведено много хитро от Янко, е, че ние не трябва да се страхуваме от Торбалани и Тропалани, защото винаги можем да ги надвием, да надвием страховете си. Постарахме се да направим представлението изключително забавно, така че децата да се надсмеят над страха си”,каза режисьорът на спектакълът  Даниела Христова.

„Удоволствие, а не работа беше за мен, леко и забавно се случиха нещата“, сподели сценографът Наталия Гочева. Куклите са доста сложни, от тях се иска и да са подвижни и гъвкави и статични да остават върху декора, каза още Гочева.

Директорът на театъра е много доволен от привличането на млади актьори и от самата нова постановка. Веднага след премиерата на „Таласъмът Тропалан“ екипът на театъра започва работа по мюзикъла „Тайнственият хипопотам” и традиционния Коледен спектакъл. През 2019 година ще се подготвят постановките „Глупавият вълк” и  „Момче и вятър”.