Дървената мафия- Само тази година продали дървесина за четвърт милион

Крими

19-09-2018, 17:31

Снимка:

МВР

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Задържан е директорът на Регионалната агенция по горите-София

„В рамките на тази година групата е продала дървесина на стойност четвърт милион. Групата съществува от 2014 година.“ Това са част от изнесените подробности по време на брифинг на прокуратурата за разбитата престъпна група за незаконна търговия с дървесина.

За незаконната сеч с белезници е директорът на Регионалната агенция по горите-София.„ Групата е от 5 души, следва структурата и йерархията на самата Изпълнителна агенция по горите. Ръководител на организираната престъпна група се явява директорът на Регионалната агенция по горите в София. Член на групата е и директор на Държавно горско стопанство-София, който е организирал продажбата на дървесината. Останалите членове са също длъжностни лица - лесничеи или горски стражари". Това обясни прокурор Ангел Кънев.

По думите му директорите са извършили множество тежки престъпления, сред които намеса по констатации на други контролни органи, превишаване на власт, неправомерно разпореждане.

"Събрани са доказателства и са повдигнати обвинения за умишлени палежи на имущества на лица, които са се опитвали да подадат сигнал срещу престъпната дейност. Групата е била и въоръжена. Двама от членовете държат освен пет огнестрелни оръжия и специфични детонатори“, обясни още представителят на държавното обвинение.

Продажбите на незаконно придобитата дървесина са се извършвани на територията на столицата, софийска област и благоевградска област. 

Иззета е и голяма сума пари.

В хода на разследването е установено, че за пряката дейност групата е привличала социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. Използвали са неистински горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени служители.

По думите на заместник-директорът на ГДБОП ст.комисар Стоян Темелакиев, информация за престъпната дейност е постъпила през май т.г. 

"Това е поредният случай след създаването на Специализираната прокуратура, когато се предприемат действия по досъдебни производства за първи път в страната. Делото за дървената мафия е първото по рода си в този сегмент",  коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев.