Дават по 70 лв. на заклано прасе заради чумата

Новините

20-09-2018, 08:20

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БАБХ проверява сигнал за Африканска чума по свинете

Основание за клането е опасността от разпространение на болестта Африканска чума по свинете в големите индустриални ферми

По 70 лв. на животно ще получат собствениците за превантивно заклани домашни свине в 20-километровите зони около индустриалните ферми, съобщиха от Министерския съвет.

Обезщетението е регламентирано в приетото на заседанието на МС като допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет от 5 юли 2018 г. То е за одобрение на допълнителни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите.

Обезщетението за пропуснати ползи ще получат собствениците на превантивно заклани домашни свине, които са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност и се намират в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси.

Обезщетението е в размер на 70 лв. за заклано животно. Сумата е на база на парите за изкупни цени за килограм живо тегло и цена на концентриран фураж за изхранване на свине за угояване за месец август 2018 г.

Основание за клането е опасността от разпространение на болестта Африканска чума по свинете в големите индустриални ферми, около които в непосредствената близост има малки стопанства, които отглеждат свине за лични нужди.

Целта на превантивната мярка е да се намали рискът от проникване и разпространение на заболяването в промишлените обекти. Така ще се запази индустриалното свиневъдство у нас, което определя облика на сектора и ще се ограничи рискът от евентуални големи икономически загуби.