И днес в Залцбург евролидерите ще търсят решение на миграцията

Региони

20-09-2018, 08:26

Снимка:

правителствен пресцентър

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

След работната вечеря стана ясно, че по темата с Брекзит няма напредък

Европейските лидери ще се фокусират върху миграцията днес и намирането на консенсус по темата. Лидерите на страните членки са в Залцбург за среща на върха. Има различни виждания за това как трябва да се управляват външните граници на Съюза и каква трябва да е ролята на Фронтекс.

Италия, Австрия и няколко централноевропейски страни са застъпили позицията, че единственият начин да бъде спряна нелегалната миграция е да бъдат укрепени външните граници на ЕС. Те същевременно отхвърлят всякакви опити за преразпределяне на кандидатите за убежище в рамките на съюза. Има обаче и държави, които се противопоставят на разширяването на пълномощията на Фронтекс.

“Моята идеология в случая е, че всяка една страна на външна граница, трябва да има политическата воля, да направи своите инвестиции, както ние, и да ограничи до минимум нелегалната миграция”, коментира премиерът Бойко Борисов в Залцбург.

Той припомни мерките, които предприе страната ни - с изграждането на възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция, изпращането на екипи на ФРОНТЕКС по границата, закупуването на модерна техника, която следи за незаконно преминаване на българска територия и усилената работа на гранична полиция и армията. Той допълни, че сега европейските лидери работят усилено по споразуменията с трети страни докато преди години са били скептично настроени. “Споразумението с Турция преди се приемаше като ерес, докато сега има доклад, докъде сме стигнали”, каза още премиерът Борисов.

Друга важна тема за ЕС, която ще бъде засегната в Австрия, е Брекзит. Снощи след работната вечеря, на която британският премиер Тереза Мей се е обърнала към евролидерите, стана ясно, че по темата няма напредък. Основният проблем е въпрос за режима на ирландско-британската граница. Същевременно Мей е категорична, че страната й ще излезе от ЕС през март. По думите й планът, който тя предлага на ЕС за договор, е работещ и разумен. Съставеният план в  преди два месеца в Чекърс край Лондон обаче разтърси правителството на Мей – външният й министър и преговарящият за Брекзит напуснаха.