Децата сираци ще получават помощи вместо пенсии

Политика

21-09-2018, 11:05

Снимка:

НС

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

По този начин и децата, които нямат право на пенсии, ще бъдат подпомагани финансово

По данни на НОИ към 31.12.2017г. малко над 2000 деца, загубили родител, получават наследствена пенсия, посочи депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. Три пъти повече 5 600 деца сираци нямат право на това, защото приживе родителите им не са направили изискуемия осигурителен стаж.

„И тези децата с починали родители от следващата година ще получават помощи. Инициативата за това идва от емоционалното писмо до Дядо Коледа на адвокат Златина Хаджипанайотова и бе поета от Омбудсмана на Републиката.“, посочи Ангелова. Промяната е заложена в законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца, който бе приет от парламента с 95 гласа „за“ на първо четене.

Георги Гьоков от БСП поиска автоматичен механизъм за определяне на помощта, като например тя да се изчислява на 50% от линията на бедността. Сейвим Мали обяви, че ДПС ще подкрепи законопроекта, защото той ще осигури равни условия за онези 5600 деца, които не изпълняват условията за персонална пенсия в момента. „Това е един висок и хуманен акт“, коментира депутата. „С този акт персоналната пенсия напуска НОИ и отпътува към социалното подпомагане“, коментира Хасан Адемов, за да е ясен, според него, приносът на всеки в осигурителната ни система.

Месечната помощ ще се отпуска на база на доходен критерий, който ще бъде съобразен с доходния критерий за другите месечни помощи, който се определя ежегодно с бюджета. Сега той е 450 лева на член от семейството месечно. Изплащането ѝ ще бъде, при условие че децата посещават детски градини или училища. Помощта ще се изплаща до 20 години, ако децата продължават да учат. Този срок по други нормативни актове е 26г. и трябва да бъде прецизиран преди второ четене, напомниха от БСП.

Вместо от НОИ тези средства ще се поемат от държавния бюджет като социално подпомагане, като се разширява и кръгът на подпомаганите деца. Децата с персонални пенсии ще могат да изберат дали от 1 януари 2019 г. да се откажат от тях, за да получават семейната помощ. Очаква се новата семейна помощ да бъде по-голяма от сегашната персонална пенсия за сираци, която е 113 лв.